potrawka z warzyw orientalnych
Czasami trzeba sięgnąć po gotową miksturę tzn. np. mieszankę warzyw,które są starannie dobrane
(jednocześnie chodzi i o jakość i o dobór warzyw odpowiednich do siebie,pasujących do danej potrawy). Uwielbiam takie mieszanki,ponieważ oszczędzają
- czas Człowiek nie musi nastać się i nakroić tylko ma już pokrojone i to bardzo dobrze!
- pieniądze Nie musimy wydawać kasy niepotrzebnie,bo gdzieś taniej jest marchewka a gdzieś korzeń bóg wie czego
- Jakość Takie mrożone warzywa są poddawane temu procesowi kiedy są na maksa świeże,po zebraniu. Wolę kupić mrożonego brokuła niż "świeżego" nie w sezonie,po co mi delektowanie się takim niesezonowym warzywem... (?)
Tak więc wybieram mrożonki, szczególnie w okresie jesienno zimowym,ale również i letnim. Nasze polskie,sezonowe warzywa i owoce smakują w tym okresie.Natomiast większość warzyw i owoców niestety wolę z mrożonek.
Na potrawkę potrzebujemy:
- groszek zielony i strąki (czyli zarówno kuleczki zielone jak i całe młode strąki)
- marchewka
- cebula
- podwójna pierś z kurczaka
- olej rzepakowy
- sos tajraki/ sojowy
- mały kawałek imbiru (dosłownie z 2cm)
- 2 ząbki czosnku
- makaron ( jaki lubicie i chcecie, dla mnie świetnie w tym daniu sprawdzają się świderki)
- rozmaryn suszony - szczypta
- Trzeba zamarynować mięso - czyli naszą pierś ( sos tajraki/sos sojowy). ( przynajmniej z 20 minut!) Następnie obsmażyć piersi porządnie z każdej ze stron na złoto brązowy kolor,zdjąć z patelni i kazać piersiom odpocząć.
- Podsmażam kawałek imbiru i czosnek - drobno posiekane.
- Przygotowuję makaron zgodnie z przepisem ( w zależności jakiego używamy ). Makaron przecedzam na sicie i przesypuje do garnka. Dodaje podsmażony imbir z czosnkiem i mieszam.Również dodaję odrobinkę dosłownie rozmarynu,krztę (jest bardzo intensywny i rozwija swój smak w potrawach,a ja chcę uzyskać jedynie aromatu odrobinę,nie smaku )
- Warzywka nasze przelewam wrzątkiem i duszę na patelni do twardości al dente. Pod przykryciem,co jakiś czas sprawdzam co się dzieje.
- Na większej patelni/woku/garze przygotować należy całość: tj: Aromatyczny makaron przesiąknięty imbirem i czosnkiem wykładam do większego naczynia, dokładam super przyrządzoną pierś kurczaka zamarynowaną w sosie tajriki bądź sojowym (oczywiście trzeba pokroić w kawałki mniejsze lub plastry), oraz nasze warzywa al dente. Całość mieszamy. I chwilę dusimy,do 5 minut. Nie więcej.Pozwalamy odpocząć,próbujemy czy dobre. Raczej powinno.Można doprawić po swojemu. Jednak nie powinno się,bo smak się broni.Smacznego!
\
Komentarze