jajka w majonezie

 Jajka w majonezie to klasyczna przekąska na imprezę. Można modyfikować nadzieniami, farszami... ale dla mnie osobiście dobrze ugotowane jajko na twardo, pokryte odrobiną majonezu,do tego plaster rzodkiewki, drobno posiekany szczypior, odrobina pieprzu - ulubione; Tutaj dodałam również kiełki brokułu, które akurat posiadałam :) Smacznego!


Składniki:

10 jajek *najlepiej wiejskich
kilka łyżek ulubionego majonezu
sól i pieprz
drobno posiekany szczypiorek
niecały pęczek rzodkiewek *kilka sztuk
ewentualnie mogą być kiełki np. brokułu dla urozmaicenia
 

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie. Obieramy i przecinamy na pół,można wzdłuż,można wszerz. Na każdą połówkę nakładamy kleks majonezu, w zależności od smaku można dodać odrobinę soli.Koniecznie świeżo zmielony pieprz.Nakładamy plasterki rzodkiewki,posypujemy szczypiorkiem.I ewentualnie kiełkami. Pyszna,prosta przekąska szczególnie na tradycyjnej imprezie domowej. Schłodzić w lodówce ok.20 minut.

jakiś fajny talerz, dobrze jak jest specjalnie przeznaczony z wgłębieniami na jaja



Komentarze

Popularne posty