Zupa krem z cebuli i papryki z orzechami włoskimi


Potrzebujemy: (2 porcje)

1 czerwoną paprykę
1 dużą żółtą cebulę
łyżeczka czosnku granulowanego
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka czubrycy zielonej
olej rzepakowy do smażenia (2-3 łyżki)
woda
4 łyżki keczupu (u mnie wrocławski łagodny)
duży pomidor
kilka orzechów włoskich
 ewentualnie sól i pieprz do smaku

+ patelnia,mały garnek,blender

Przygotowanie:

Cebulkę myję, oczyszczam i kroję w większe piórka. Na patelni rozgrzewam olej i zaczynam podsmażanie.W trakcie myję i kroję w kostkę paprykę. Dodaje do cebuli,całość doprawiam czosnkiem,czubrycą zieloną,odrobiną papryki i duszę do zarumienienia.
Następnie całość przekładam do małego rondelka, podlewam wodą (do przykrycia warzyw) i całość gotuje na wolnym ogniu, do miękkości.
W osobnym garnuszku przygotowuję wrzątek i zaparzam dużego pomidora przez chwilę. Tak aby ładnie zeszła z niego skórka. Obieram ze skórki,kroję w kostkę i dorzucam do gotujących się warzyw.
*pomidorów może być oczywiście więcej,im więcej tym lepiej(5-6 średnio wielkich pomidorów - w znaczeniu,że mogą zastąpić nam wówczas 4 łyżki keczupu;ja akurat nie miałam więc zrobiłam tak;gdybym miała więcej pomidorów,do zupy użyłabym tylko ich,natomiast dodałabym łyżkę octu i łyżkę cukru. 
Całość jeszcze przez chwilę gotuję, garnuszek zabieram z kuchenki i miksuję blenderem na gładki krem.
Podajemy w mniejszych miseczkach. Dodatkowo można podprażyć na suchej patelni orzechy włoskie, lekko je pokruszyć w dłoniach i posypać po wierzchu. Będzie dodatkowo chrupało i nada ciekawej nuty smakowej.



Komentarze

Popularne posty