rosół a la kliasiko

Najbardziej prosty rosół bez udziwnień. Szybki i smaczny.

Potrzebujemy:
- kilka skrzydeł 2-3 kurze i np jedna pałka (na skrzydełkach najlepszy)
- 2 duże żółte cebule
- 3 dość spore marchewki (młode najlepsze)
- liście laurowe (na oko 4-5)
 -ziele angielskie (na oko 4-5)
- suszona nać pietruszki lub świeża
- 3 kostki rosołowe drobiowe(tak wiem,niezbyt zdrowe ale od czasu można sobie pozwolić, biorąc pod uwagę,że ma być smacznie i szybko, nie dodaję soli,pieprzu,magi ani jarzynek już)
+makaron "nitki"przygotowany z łyżką oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotowuję około 2 litrów wody,dokładam skrzydełka (i już nie zlewam wody), dokładam umyte i pozbawione "dupek" przekrojone na pół cebule, obrane ze skórki i umyte pokrojone (każda z marchewek) na trzy części, dokładam ziele,liście. Przykrywam pokrywką i gotuję do godziny czasu. Pod koniec gotowania,tak np. 15-20 minut dodaje kostki i suszoną nać.
Makaron przygotowuje al dente*jak kto  lubi
Wyławiam z zupy marchewki i przy pomocy widelca i noża kroje na plasterki, mięsko z zupy wykładam na talerz wraz z marchwią,dodaję makaron i zalewam rosołem

Komentarze

Popularne posty