kotleciki z piersi kurczaka
Miła odmiana dla kotletów schabowych panierowanych czy też sznycli. Kotlety z piersi kurczaka,delikatne. Nietłuczone. Podawane z pieczonymi ziemniaczkami i mizerią. Propozycja na niedzielny obiad.
Sposób przygotowania:
- opakowanie filetów z piersi kurczaka ok. 600gr
- 2 jajka najlepiej wiejskie (lepszy smak)
- bułka tarta
- sól i pierprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- opakowanie filetów z piersi kurczaka ok. 600gr
- 2 jajka najlepiej wiejskie (lepszy smak)
- bułka tarta
- sól i pierprz
- olej do smażenia
Pierś kroimy na niewielkie kotleciki do grubości ok. 0,5cm. Nie
tłuczemy tłuczkiem. Lekko ubijamy dłonią lub płaską stroną noża.
Każdy kawałek mięsa obtaczamy w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu.Następnie w bułce tartej z obu stron.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.Każdy kotlet mniej więcej po 5 minut z każdej str.
Podajemy np. z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ( na zdjęciu z dodatkiem czubrycy - mieszanki przypraw ostatnio bardzo chętnie dodawanej do wielu rzeczy;mieszanka soli,czosnku,cebuli,cząbru i pietruszki ) oraz mizerią
Komentarze