Smaki Azji, tanie odkrycia = zaspokojenie głodu




Cześć. Od jakiegoś czasu moim ulubionym smakiem jest smak pikantny. Nie mogę powstrzymać się,aby nie doprawić zupy bardziej ostro. Tęsknie za wasabi. I generalnie uwielbiam pieprz.

Jaka to była radość, gdy po raz pierwszy odkryłam pastę zieloną carry. Od tego czasu ciągle to marzę i snuję się ze smakami tej kuchni. Na pułkach supermarketów jest coraz więcej składników, z których można czarować smaki Azji.
Zaczyna się od sosu sojowego i taotao chilli - ale to każdy zna.

 A gdy zaczyna się do tego używać past i smaków ostro, słodko, kwaśnych.. zaczyna się historia. I pragnie się tych smaków co raz więcej.
Nie stać mnie i myślę,że wielu z Nas na degustowanie się smakami wykwintnymi na co dzień. Można jednak sobie poradzić z tym. Jak już podkreśliłam, smaki są ogólnodostępne i cała sztuka polega na tym jak w codziennym życiu przemycać smaki, które nas interesują.
Rozwiązaniem są tygodnie, które przemycają się w super marketach. Typu lidl. Typu biedornka. Ale oczywiście i działy, które są dostępne cały czas na półkach sklepowych, np. w kauflandzie.

Uważam,że fajnymi i niedrogimi środkami można zainteresować się "nowymi" smakami.
Po pierwsze:

  • Olej kokosowy. 
Jego właściwości można wygooglować. Jest to najbardziej dietetyczny tłuszcz. Można używać go zarówno z owocami jak i mięsem. Nie smakuje kokosem i bez obaw o smak, walory kaloryczne i inne, używajmy go.

  • chilli , zielona pasta carry 


Przyprawy, którymi możemy zdziałać wiele. Jest całe mnóstwo ziół i przypraw, którymi modyfikujemy smak potraw. Niektóre są jednak mniej dostępne albo droższe. Żeby stworzyć własną pastę carry potrzeba nie tylko kasy i zdolności kulinarnych ale i składników, które nie są dostępne od tak. Wystarczy wniknąć w skład takiej pasty i samodzielnie poszukać składników. Zawrót głowy gwarantowany. Są jeszcze sklepy internetowe. Z tym,że nie warto zamawiać jednego składnika z przesyłką, a trzeba zrobić większe zamówienie.


  • duża ilość warzyw ale również owoców, ziół.
Zawsze jeśli używam świeżych lub mrożonych warzyw, grzybów, jest lepiej. Nie tylko zdrowotnie.



  • mleczko kokosowe 

 Na mleczku kokosowym możemy bazować zupę tajską. Dodajemy je do dania z warzy czy mięs, nadaje delikatności i lekkości. Smaki mieszamy ze sobą, zawsze. A wiec warzywa, owoce, zioła, mięsa,makarony i tak komponujemy danie. Mleczko kokosowe jednak jest doskonałą bazą do zup,sosów, zaprawiania dań i nadaniu im egzotycznego posmaku.

Linki:
 Smaki Azji produkty z biedronki



 

Komentarze

Popularne posty