pulpety najszybsze #bezjaj #bezmąki #bezbułki na soczku pomidorowym
Jest to danie godne polecenia,iż jest
#FIT
#bezjajek
#bezmąki
#bezbułki a może być nawet bez dodatkowego tłuszczu. Można obsmażyć je nieco na suchej patelni i zalać bezpośrednio soczkiem pomidorowym z małej szklanej buteleczki, obracać kilka razy aż do odparowania soczku i gotowe! Pyszne i zdrowe! A smakuje ludziom nie będącym na diecie odchudzającej. Zawsze do sosu można dodać czosnek, paprykę słodką,wędzoną,oregano czy np. ser, który nada dodatkowego smaku i będzie "bardziej bogato".
Pulpeciki pasują do
#makaronu i mamy a la spagetti z pulpecikami
#ziemniaków tłuczonych z surówką
#kasz
Potrzebne będą:
- ok.0,5 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka albo mielonego indyka (delikatne mięso,które szybko nabiera temperatury)
- ew. 1 łyżka masła np. osełka(lub łyżka oleju,lub oleju kokosowego)
- mały soczek pomidorowy lub warzywny z przewagą pomidorów (taki w szklanej buteleczce Davtona) / ew. passata-wówczas jest więcej sosu i trzeba go doprawić np.oregano,wędzoną,słodką papryką,czubrycą zieloną itd.
- sól i pieprz
- ewentualnie nać pietruszki
Sposób przygotowania:
- Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
- Z mięsa formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Mogą być nieco większe.
- Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę masła. Gdy masło się nieco rozpuści kładziemy kulki mięsne. Obsmażamy z obu stron na złoto. *Pulpety wychodzą równie świetne bez użycia masła. Kulki mięsne kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię i dalej postępujemy zgodnie z przepisem.
- Dodajemy soczek pomidorowy i redukujemy. Obracamy kilkukrotnie podczas przygotowywania. Pod koniec posypujemy natką pietruszki.
Gorąco polecam!
Komentarze